Чистење и одржување:

Чистење на дамките во домот

Етерични масла и чистење на животниот простор

Овлажувач на воздухот за поздрав дом

Јонизирање на воздухот

Ослободете се од алергијата во домот

Чистење и одржување на мебел од природна кожа

Чистење на подни облоги

Одржување и чистење на персиски тепих

Како против таложење на прашина?

Постапување со старинскиот мебел

Ослободете се од молците во плакарот

Десет чекори до плакар со пријатен мирис

Совети за чиста бања

Сјајни и проточни славини

Природни средства за чистење

Совети за чистење на уреди за готвење

Мали совети за чистење

Траги од вода на дрвен мебел

Отстранување на непријатни мириси во фрижидерот

Отстранување на боја од дрвенаријa

Олеснете го миењето на прозорците

Места во домот на кои се таложат бактериите

Вратете го сјајот на сребрените предмети

Проблем на мирис на мувла кај машина за перење алишта

Чистење на технички уреди

Отстранување на мувла со средство за белење

Чистење на тастатура

Одржување на мебел од масивно дрво

Чистење на клима-уред

Одржување на мебел од бамбус, трска и ратан

Оцет – универзално средство за чистење

9 корисни совети

Oслободете се од кујнски молци

Чистење и одржување на душек

Третирање на масни дамки на ѕидот

5 мали совети за чистење

Природни средства за одзатнување на одводите

Справување со влагата во домот

Природно парфимирање на домот

Совети за побрзо чистење

Чистење на еко-кожа

Совети за чистење после бојадисувањето

Со чиста кујна против бактериите

Чистење и одржување на предмети од бакар

Одржување и чистење на медијапан

Чистење на глава на туш

Млекото како средство во домаќинството

Оризот како средство во домаќинството

Мали тајни за отстранување на лоши мириси

Кеса со вода за терање на мувите

Ацетонот како средство за чистење на дамки

Ослободете се од мушичките

Употреба на медицинскиот алкохол во домот

Чистење на дамки од лепак

Употреба на кората од портокал во домот

Како да го искористите талогот од кафе

Исчистете го тепихот од урината од мачка

Извори на мувла во кујната

Со лимонтус до зголемен век на машината за перење

Одледување на замрзнувачот

Чистење на каменец од машината за миење садови

Природно средство за чистење на инокс

Чистење на метален филтер кај аспиратор

Совет за чистење на садоперот од бигор и нечистотии

Чистење на прашина од уметнички слики

Отстранување на налепници

Одлепување на тапети

Како против мирисот од лак и боја?

Проветрување на домот

Со омекнувач против прашината

Подигнат паркет

Што не треба да се мие во машина за садови?

Одзатнување на мијалник со сода бикарбона и оцет

Чистење свеќник од восок

Отстранување на дамки од топлина

Природен начин на перење на тепих

Совети за чистење на ѕидот

Направете средство за дезинфекција на бањата

Влијание на етеричните масла

Репарирање на дрвен мебел со орев

Како да заблеска дрвото

Чистење на восок од дрвена површина

Чистење на рерната без хемикалии

Негативни ефекти од влагата во домот

Босилек против комарци

Чистење на дамки на софа од микрофибер

Што да се прави при поплава во домот?Подигнат паркет


Појавата на подигање на паркетот e предизвикана од зголемувањето на волуменот на дрвените ламели во услови на зголемена влажност.

Доколку паркетот, од горната или долната страна, е изложен на вода или зголемена влага која продира во дрвото, дрвените летвички почнуваат да набабруваат, а паркетот на тоа место почнува да се подигнува.

Притоа, деформацијата на летвичките во услови на зголемена влажност зависи и од видот на дрвото. Така на пример, таа е многу поизразена кај буковиот паркет отколку кај дабовиот паркет.

Во случај на подигнување на паркетот, треба најпрво да се отстрани причината. Доколку подигнувањето нема зафатено поголема област, по отстранување на изворот на зголемена влага, треба да се почека неколку дена за да паркетот се спушти.

За жал, најчесто тој нема да биде во идеалната состојба во која бил пред подигнувањето. Состојбата може да се ублажи со поставување на потежок предмет на тоа место. Во случај да не сте задоволни од естетскиот изглед, паркетот треба да се пререди, со претходна соодветна обработка на летвичките.

Треба да се знае дека паркетот наместен како „рибина коска“ е поотпорен од појавата на подигнување во однос паркетот со летвички во редови.

Доколку паркетот е заштитен со водоотпорен лак, кој не е оштетен, тој ќе пружи заштита од навлегување на водата и појава на издигнување. Сепак, ако забележите вода на паркетот, најдобро е веднаш да се пребрише паркетот со сува крпа и да се отстрани водата, а со тоа и опасноста од подигање.