Заштеда во домот:

Потрошувачка во „stand by“ мод

Заштеда на електрична енергија при готвење

Заштеда при потрошувачка на вода

Заштеда на електрична енергија кај фрижидерот

Заштеда на електрична енергија кај шпоретот

Пасивнa куќa

Домашни апарати кои се грижат за вашиот џеб

Класи на енергетска ефикасност

Соларни системи за греење и подготовка на топла вода

Намалете ја сметката за потрошената струјаЗаштеда на електрична енергија при готвењеУредите за подготовка на храна во кујната трошат значителен дел од потрошената електрична енергија во домот. Ви презентираме неколку совети кои можат да допринесат за заштеда:
Рингли

  • Најштедливи се керамичките плочи со индукциони рингли.

  • Класичните рингли трошат најмногу електрична енергија.

  • Употребувајте садови кои одговараат на големина на ринглата.

  • Пред да е зготвено јадењето, исклучете ја грејната плоча, која со акумулираната топлина ќе го доврши готвењето.


Рерна

  • Доколку имате можност, набавете шпорет со вентилаторско печење (со врел воздух). Така печењето е побрзо и поефтино.

  • Вратата на рерната отворајте ја само по потреба бидејќи при секое отворање се троши најмалку 20 % од топлината.

  • Рерната исклучете ја 10 минути пред завршетокот на печењето, а создадената топлина ќе биде доволна за да се доврши печењето.

  • Доколку рерната се одржува чиста, потрошувачката на електрична енергија се намалува.


Микробранова печка

  • Идеална е за брзо одмрзнување на храната и погодна е за брзо готвење на храната. Со ова се овозможува помала потрошувачка на електрична енергија.


Експрес лонец и лонец со дебело дно

  • Овозможува заштеда на енергија и до 70%, а овозможува и заштеда на време и квалитетна подготовка на храната.