Хортикултура :

1. Создавање поволни услови за одгледување цвеќе

2. Градба на растенија

3. Најчести грешки при одгледување на цвеќе

4. Нега на болното саксиско цвеќе

5. Пресадување на саксиско цвеќе

6. Прихрана на растенијата

7. Сместување на цвеќето во домотЦвеќиња:

Адам

Агератум

Аглаонема

Азалеа

Акалифа

Алое вера

Алокасија

Амарилис

Анемона

Антуриум

Аспарагус

Аспидистра

Афеландра

Африканска темјанушка

Ахименес

Бакопа

Барски лилјан

Божиќна ѕвезда

Бегонија лисеста

Бегонија цветлива

Бенџамин

Бела рада

Бергенија

Бисерен ѓердан

Божиќен кактус

Божур

Бразилски јасмин

Брахискома

Бромелија

Бугенвилија

Велигденска пченица

Влакнеста традескантиа

Воденка

Волчјак

Венерина муволовкса

Вербена

Винка

Гарденија

Глоксинија

Газанија

Гербер

Геснерија

Гипсофила

Гладиола

Гомфрена

Господова круна, Пасифлора

Грамофонче

Гузманија

Далија

Декоративен грашок

Декоративен кромид

Дијасција

Дифенбахија

Домашен папрат

Драгољуб

Драцена

Дрво на животот, Јука

Ерика

Ехмеа

Замија

Зумбул

Иберис

Индиски јоргован

Ирезина

Јаглика

Јакобинија

Јапонски јавор

Јоргован

Кала

Калатеа

Калахоа

Камелија

Кана

Каранфил

Кинеско цвеќе на парите

Клорофит

Колеус

Клематис

Кливиа

Кордилина

Космос

Кралски солзи

Красула

Кротон

Кукавичино грозје

Кукурек

Куќна среќа

Лаванда

Лале

Лантана

Лилијан, крин

Лисиантус

Лиснат кактус

Лобелија

Лозица

Лотос

Љубичица

Магнолија

Маранта

Момина солза

Морска сардела

Монстера

Меден цвет

Мединила

Менѓушка

Месечев камен

Мушмулица

Напрсток

Нарцис

Невен

Нова Гвинеја

Нолина

Олеандер

Орхидеја

Пампас трева

Пеперомија

Перниче

Петунија

Пилеа

Плумбаго

Плумерија

Пркос

Пругаста традескантиа

Рајска птица

Ранункул

Рододендрон

Рудбекија

Салвија

Санвиталија

Сансеверија

Сардела

Сингониум

Сламен цвет

Слоново уво

Скиндапсус

Собен бршлен

Собна аралија

Собна палма

Собна лоза

Соланум, зимска цреша

Сончоглед

Спатифил

Сребренка

Срценце

Стрептокарпус

Текома

Убава Ката

Украсна детелина

Украсни пиперчиња

Фикус

Флокс

Форзиција

Фрезија

Хибискус

Хoja

Хортензија

Хризантема

Христов трн

Царска круна

Целозија

Цинерарија

Циклама

Цинија

Цинерарија маритима

Циперус

Чавкина уста

Чевличка, торбичка

Чувар куќа

Џунџуле

Шaфран

Шефлера


Уредување на градини:

Автоматизирана мини градина

Цветна градина на мал балкон

Уредување на дворот и терасата во бохо стил

Галерија на патеки во градината

GreenFrame - рамка за растенија

Кровни градини

Ѕидни облоги од мов

Идеи за уредување на мала градина

Градина без комарци

Уредување на медитерански градини

Тревници

Растенија кои го прочистуваат воздухот

Полевање на растенијата за време на одмор

Ритче во градината

Минијатурни градини

Совети за потраен букет во вазната

Есенски совети за градината

Поплочување со камен во градината

Базен во градина

Како против штетниците во градината

Растенија за градини со чакал

Градини со чакал

Медитерански градини

Галерија на осветлени дворови

Амфора во градината

Раскошот на мозаикот

Фонтани во дворот

Како да се изложи цвеќето

Раскошот на мозаикот

Фонтани во дворот

Англиски градини

Француски градини

Типови на градини

Галерија на градини

Галерија на фонтани во двор

Залевање во градината

Пaтеки во градина

Избор на растенија за балкон

Уредување на балкон

Нега на цвеќе во вазна

Уништување на коровот во тревниците

Нега на растенијата во зима

Собни растенија за поздрав дом

Подгответе го тревникот за зимскиот сон

Креирање на терариум

Растенија во терариум

Цвеќе на балкон, тераса или прозорец

Зимска градина

Направете јапонска градина

Уредување на дворот - вовед

50 совети за уредување на вашата градина (1-10)

(11-20)

(21-30)

(31-40)

(41-50)


Растенија кои го прочистуваат воздухотСпоред истажувањето на американската агенција NASA, одредени собни растенија може да природен начин да овозможат отстранување на токсични агенси, како бензените, формалалдехидите и трихлоретилените.

Од NASA сугерираат на секои десет квадратни метри да има барем по едно растение за да може да се постигне ефикасно чистење на воздухот.
Спатифилот (Spathiphyllum Mauna Loa) и хризантемата (Chrysanthemum morifolium) се извонредни прочистувачи на воздухотЕве ја листата на NASA за собните растенија и нивното прочистувачко дејство на одделни соедниненија во воздухот:


Растение,
отстранува:
бензен формалдехид трихлоретилен ксилен и толуен амонијак
Ѕуѕест урма палма
(Phoenix roebelenii)
не да не да не
Арека палма
(Dypsis lutescens)
не да не да не
Бостонски папрат
(Nephrolepis exaltata 'Bostoniensis')
не да не да не
Kimberly queen папрат
(Nephrolepis obliterata)
не да не да не
Бршлен
(Hedera helix)
да да да да не
Лириопе
(Liriope spicata)
не да не да да
Зелен лиљан
(Chlorophytum comosum)
не да не да не
Ѓаволски бршлен
(Epipremnum aureum)
да да не да не
Спатифил
(Spathiphyllum Mauna Loa)
да да да да да
Антуриум
(Anthurium andraeanum)
не да не да да
Аглаонема
(Aglaonema modestum)
да да не не не
Бамбус палма
(Chamaedorea seifrizii)
не да не да не
Дамска палма
(Rhapis excelsa)
не да не да да
Јазикот на свекрвата
(Sansevieria trifasciata Laurentii)
да да да да не
Филадендрон со срцовидни листови
(Philodendron cordatum)
не да не не не
Philodendron bipinnatifidum не да не не не
Philodendron domesticum не да не не не
Dracaena marginata да да да да не
Dracaena fragrans Massangeana да да да не не
Бенџамин
(Ficus benjamina)
не да не да не
Гербер
(Gerbera jamesonii)
да да да не не
Хризантема
(Chrysanthemum morifolium)
да да да да да
Фикус Гумено дрво
(Ficus elastica)
не да не не не
Дендробиум
(Dendrobium spp.)
не не не да не
Дифенбахија
(Dieffenbachia spp.)
не не не да не
Homalomena wallisii не не не да не
Охридеја Фаленопсис
(Phalaenopsis spp.)
не не не да не